Тиждень фізики

План проведення тижня фізики

1│05.12. Відкриття тижня фізики. Конкурс стінгазет (7 – 11 класи). Ознайомлення з книгою Еравіна Шредінгера «Що таке життя з точки зору фізики».
2│06.12. 1)Презентація проєкту «Енергозбереження в моїй оселі».
2)Майстер-клас «Виготовлення ліхтариків» (10-11 класи)
3)Розгадування кросвордів (7-9 класи) .
3│07.12. Усний журнал «Видатні фізики». Розгадування ребусів. (7 – 11 класи).
Інтелектуальна фізична гра «Хто зверху?» (9-ті класи).
4│08.12. Квест «Фізика навколо нас» (7-мі класи);
фізична вікторина «Цікава фізика» (8 клас).
5│09.12. Підведення підсумків. Нагородження переможців.

Звіт по проведенню тижня фізики та астрономії
Освіта відіграє важливу роль у формуванні загальної культури підростаючого покоління, його світогляду, сприяє естетичному вихованню дитини, розумінню нею краси навколишнього світу, розвиває уяву, просторове, аналітичне та логічне мислення школярів, стимулює розвиток інтелектуальних здібностей здобувачів освіти. Одним із найбільш важливих факторів успіху при вивченні фізики є інтерес до предмета, формуванню якого, зокрема, сприяє проведення тематичних предметних тижнів, що забезпечують не лише залучення учнів до поглибленого вивченню фізики в межах шкільного курсу, але й сприяють розвитку особистісних якостей здобувачів освіти, активізації розумової діяльності, розвитку творчих здібностей учнів.
Із метою підвищення зацікавленості учнів до занять фізикою та астрономією розширення кругозору, поглиблення уявлення про використання відомостей із фізики у повсякденному житті, виховання самостійності мислення, волі, наполегливості в досягненні навчальної мети з 5 грудня по 9 грудня 2022р. в Чорнолізькому ліцею було проведено тиждень фізики та астрономії учителькою фізики та астрономії Мельник Г. В. Для проведення тижня були задіяні учні 7-11 класів, які були учасниками різних видів змагань.

Розпочався тиждень із загальношкільної лінійки, на якій вчитель ознайомила з планом проведення тижня в школі. Цього ж дня учні 7-11 класів мали змогу ознайомитися з книгою Еравіна Шредінгера «Що таке життя з точки зору фізики» та оформити виставку стінгазет на фізичну тематику.
Для учнів 5-6 класів учителька підготувала захоплюючу подорож до фізичної лабораторії. Дітям найбільше подобається дослідницька діяльність – це важливий шлях до пізнання. Цінність дослідів полягає в тому, що для власної діяльності діти не отримують готових знань від педагога.
Досліджуючи, дитина отримує знання у певний логічній послідовності. Елементарні дослідження поглиблюють знання дітей про явища природи.
Під час розв’язування кросвордів, учні згадали основні визначення фізичних явищ, величин які існують, одиниці вимірювання, поняття про оптичні прилади. Найкращими гравцями виявилися учні сьомих та дев’ятих класів.
Метою заходу було поглибити і розширити знання учнів з фізики; розвивати пізнавальний інтерес, творчу активність, допитливість, логічне мислення; почуття колективізму, відповідальності, вміння працювати командою, виховувати потребу співпереживання і взаємодопомоги.
В рамках проведення тижня було проведено акцію “Подаруй приладу нове життя”. Учні старших класів мали змогу відремонтувати старі прилади. Близько 90% приладів кабінету фізики надзвичайно старі . Зрозуміло, що вони потребують особливої уваги при використанні та оновлення. Сьогодні учні 11 класу допомагали відновити лампочки на підставці для лабораторних робіт, були також відновлені 100-грамові важки та дерев’яні бруски.
Дякую небайдужим учням за допомогу у відновленні приладів.

Актуальним у сьогоденні пройшов STEM урок у 10-му класі під назвою «Енергозбереження у моїй оселі». Під час виконання практичної частини усі учасники освітнього процесу (педагоги та учні) виготовили ліхтарики , якими можна користуватися при відключенні освітлення.
Цікаво пройшов фізичний конкурс для учнів дев’ятих класів двобій інтелектів « Хто зверху?»
Учасники команд показали свої знання предмету та вміння працювати в команді. Учні були активними учасниками пізнавальних і веселих конкурсів.
Учні 7-х класів взяли участь у квесті « Фізика навколо нас», у якому проявили своє вміння проходити перешкоди, вирішувати логічні завдання та досягати мети.
Восьмикласники показали свої знання з предмету у вікторині « Цікава фізика».
Кожен захід вирізнявся оригінальністю проведення, цікавим та актуальним змістом, інформаційною насиченістю, відповідав навчально-пізнавальним, розвиваючим та виховним цілям організації освітнього процесу в закладі.
До участі в тижні намагалися залучити учнів усіх класів. Щоб цього досягти, крім загальних заходів проводилися тематичні ігри і конкурси для всіх класів.
Протягом тижня на перервах проводились інформаційні хвилинки та презентації про цікаві факти з життя видатних вчених фізиків . Учні мали можливість перевірити свої теоретичні знання з даних предметів, розгадували кросворди, розв’язували логічні задачі, грали в ігри, відповідали на запитання вікторини. Активних учнів нагороджено грамотами та розіграно сертифікати.
Тиждень пройшов на високому рівні. Діти показали гарні знання, вміння та зацікавленість предметом, навички та творчі здібності.
Щиро дякуємо учителю фізики, Мельник Галині Василівні, за вдало організований, насичений цікавими фактами та вміло проведений на високому методичному рівні #тиждень фізики#.
Сподіваємось, що шкільне життя дітей цього тижня було більш цікавим і запам’ятається надовго.